Forfattet av Arve Tomt Gundersen og Jostein Rygge for Spydeberghistorien.
Innledning
Støkken ble skilt ut fra den enorme eiendommen Grini. Hovedgården Grini ble trolig oppført rundt år 900 i følge bygdeboka for Spydeberg. Underveis ble eiendommen delt opp til tre større gårder. Nord-, sø(r)- og mellom-Grini. Historien om og rundt gårdene finner du i Spydeberg bygdebok, “Midtbygda med stasjonsbyen bind 1/2”, fra side 752.
Selve eiendommen “Støkken” har i dag mange bolignummer.
Ta en titt nederst i artikkelen for oversikt.
Det spesielle navnet
Anders Engebretsen, opprinnelig fra Støkken i Ås, kjøpte nord-Grini i 1864. Gården var skilt ut fra sø-Grini i 1836. Vi skal ikke se bort i fra at han oppkalte en del av eiendommen etter hjemgården. Det er også mulig at gården rett og slett fikk et kallenavn av andre årsaker. Det er mange spennende navn på villaene i Spydeberg. En teori er også at Ole Nilsen ga bygningen navnet «Støkken» etter sin svigerfars fødested.
Skeddermesteren
Ole Nilsen ble født i 1853 på Bakker i Trøgstad. Men foreldrene hans flyttet tidlig til Spydeberg og ble husmenn i Vassbygda. Han begynte i skredderlære hos Petter Jensen på gården Holm allerede etter konfirmasjonen. Men i 1871 flyttet Ole til Kristiania for å gå i lære hos skreddermester Ole Johansen. Etter 3 år i lære, startet Ole sitt eget skredderverksted i Øvre Vognmannsgate i 3 år. Han hadde håndverksborgerskap i Kristiania, men nå var tiden inne for å flytte tilbake til Spydeberg. Han kom tilbake i 1879 og kjøpte søndre Grini i 1885 der han drev både gård og hadde skreddervirksomhet. I 1887 ble han gift med Ragnhild Alfhilda, datteren til Anders Engebretsen på nord-Grini. Det er oppgitt at Ragnhild er bosatt i Korsveien og Ole på “Løvestadsplads” på dette tidspunktet. Ole er oppgitt som skredder. Så det er godt mulig han drev skreddervirksomheten sin på Løvestad.
I 1890 ser vi at familien har flyttet til adressen «Støkken». I dag bolignummer 8, med adressen Stasjonsgata 14. Korsveien er en eldre strekning som også gikk igjennom eiendommen til Grini mellom (senere nordre).
I 1891 bor de på Støkken med to barn, Asbjørn og Inga Marie. De deler huset med en annen barnefamile og en enslig losjerende. Rundt 1900/1901 flyttet de opp til sø-Grini.
Eiendommen
Selve eiendommen Støkken består av et ganske stort område i dag, selv om det er bygningen som har beholdt navnet i dag. Familien Nilsen flyttet inn i bygningen i 1890 som leietagere. Og i 1892 kjøpte Ole Nilsen eiendommen av enken Petronelle Gundersdatter for 895 kroner.
Hovedbygningen var trolig oppført en gang før 1882. Noe som gjorde den til en av de første bygningene i dagens Stasjonsgata. Bygningen var på 2,5 etasjer og besto av leiligheter i 2. etasje. I første etasje var det flere rom, og en liten landhandel. Ettersom Ole Nilsen var skreddermester, kan det være at han hadde et lite verksted og en manufaktur i lokalene hvor landhandelen senere ble opprettet. Ved siden av dette var Støkken et lite småbruk med jord.
Forpakter og stortingspolitiker
Fra 1894 er Ludvig Kragtorp Tue forpakter på jorda til eiendommen. En oppgave han har frem til rundt 1900. Ludvig var forøvrig lege og stortingspolitiker. Sistnevnte var direkte årsak til forpakterjobben. Det var et krav om å være jordsitter for en plass på stortinget. Ludvig representerte venstre i tre perioder. Før han havnet på stortinget var han ordfører i Spydeberg i perioden 1905 – 1907.
Innlagt vann
I 1898 fikk eiendommen “innlagt” vann som 1 av kun 2 eiendommer i Stasjonsgata. Første gang jeg finner navnet Støkken er i 1898. Det finner jeg i en kontrakt mellom M. C. Langeli, Anders Engebretsen Grini og Ole Nilsen Støkken.
Undertegnede Anders Engebretsen, eier av Grini gnr. 26 i Spydeberg, erkjender herved at have tillat M. C. Langeli og fremtidige eiere av Skjønhaug at grave, vedligeholde og inhegne en dam eller brønd på søndre side av den nuværende brønd, hvor arealet er udstukket og skal i det høieste utgjøre et fladeinhold af ni – 9 – meter i bredde og femten – 15 – meter i lengde. Den eldre, – eller nordre brønd – kan frit benyttes af Grinis eiere til husvand og kledesvak, men da den nye brønd kan graves meget nær, kan tilløbet til den nye brønd ikke nektes.
Tillige tillades nevnte M. C. Langeli og Skjønhaugs fremtidige eiere, at nedlegge og vedligeholde vandledninggsrør til fomøden vandledning der er udvist og nedlagt.
Ved denne min eiendoms ret til ovenstående vandledning, overdrager jeg, M. C. Langeli, til O. Olsen Støkken og fremtidige eiere ret til vand til husbehov i 3/4” ledning mot at han selv vedligeholder den fra hovedledningen. Inlegget er betalt.
Grini i Spydeberg 2. juli 1898.
Anders E. Grini M. C. Langeli Ole Nilsen Støkken
Utleie
I mars, 1901 gjør skrædder Ole Nilsen flere forsøk på å leie bort Støkken.
“2 minutters gang fra Spydeberg st. Stedet egner seg udmærket for landhandleri, da den ligger lige ind til Chauseen. Stedet har saagodtsom nye tidsmæssige huse, der er brandtaxerede for 7, 159. Vand i kjøkken og fjøs Til eiendommen hører ca. 23 maal dreneret jord samt have”. Man henvender sig til Skrædder Nilsen, Spydeberg.
Folketellingen 1900
Bostedsnummer 39
Matrikkelnr 26
Løpenummer/Bolignummer 8
Ingen bebolige sidebygninger.
Poteter, Korn, kreatur, fjærkre, frukthage og kjøkkenhage.
Ole Nilsen, Skreddermester og gårdbruker
Raghnild Nilsen, Husgjerning og fjøsstel
Asbjørn Nilsen, Sønn
Inga Marie Nilsen, datter
Olga Kristine, datter
Ragna Johanne, datter
Jørgen J. Rud, Jordbruksarbeider
Vilhelm Svendsen/Svendsson (Svensk), Skreddersvenn
Brann
I 1904 oppsto det brann i bygningen og den brant ned til grunnen. En ny og tidsriktig bygning ble oppført på den samme plassen.
I folketellingen av 1910 ser vi at Nilsen har fått leieboere. Da bor blant annet svogeren, Johannes Andersen Grini der med sin hustru Karen Kaspersdatter og deres barn.
Landhandelen
Olaf Bernard Johansen Glende åpnet landhandel på Støkken 6. oktober 1905. Han hadde tidligere arbeidet som handelsbetjent i landhandelen til M. O. Simenstad i «Skulberggården». Olaf Glende skulle også bli den første bestyreren for handelsforeningen på Skjønhaug. Antagelig var det ikke landhandel i bygningen før 1904.
Lina Hauer f. Langeli, gift med Svend Hauer fikk handelsbrev på å drive landhandel på Støkken i 1914. Antagelig drev hun handel der frem til 1915. Ekteparet var en periode på Myhren også.
Nye Støkken
I 1905 utvidet Ole Nilsen egen eiendom ved å kjøpe en part av Grini nordre av svogeren Engebret Andersen Grini. Dette er eiendommen som ligger bak og ved siden av dagens «Støkken». Den nye eiendommen fikk navnet Støkken østre.
Sønnen Erling Sverre Nilsen overtok denne eiendommen i 1941. Dette er den samme Sverre Nilsen som åpnet bilverksted og bensinstasjon langs Osloveien, på eiendommen Nes i 1960. Sverre blir gift med Randi Støkken Klever fra Vestby. Sverre Nilsen er eier i 1941 av Støkken og Støkken østre.
Folketellingen 1910
Bostedsnummer 47
Matrikkelnummer/Grunnnr 26
Løpenummer/Brukernummer 8, 14
Olaf Glende, Landhandler
Kolbjørn Hoff, Handelsbetjent
Hilda E Rud, Husholderske
Johannes Grini, Dagarbeider ved jernbanen
Karen Grini, Husgjerning
Aage Grini, Sønn
Kjeld Erling Grini, Dagarbeider ved jernbanen
Olav Martinsen Moen, Stationsbetjent
Aksel Gjølberg, Extramand ved jernbanest
I 1924 får ekteparet Jørgen Adolf Johannessen og Malene Anna Johansdatter datteren Odrun Gerda på Støkken.
I dag er den store eiendommen delt opp i flere mindre tomter. Eiendommene har navn som Vestre Støkken II og III, Støkken østre, Støkken vestre.
Som tidligere nevnt kjøpte familien Nilsen Grini søndre i 1900 og flyttet dit. Samtidig renoverte de nok og bygde om Støkken med leiligheter til utleie.
Eiendom og bolignummer
Nå skal jeg prøve å holde tunga rett i munn, og håper at dette blir riktig.
Den totale eiendommen “Støkken” ble skilt ut fra bnr 1, Grini nordre og bnr 2, Grini søndre.
Bolignummer 8 – Stasjonsgata 14
Bolignummer 14 – Støkken østre (Stasjonsgata 44)
Bolignummer 47 – Støkken vestre
Bolignummer 48 – Støkken søndre (Stasjonsgata 4a-f, 6a-d)
Støkken 8 har blitt delt mange ganger.
1925 Støkken vestre
1961 Bnr. 122 – Venabu II
1978 Bnr. 298 – Støkken II
1986 Bnr. 311 – Støkken II (Sammenslått med bnr. 199 Nordnes, Stasjonsgata 16b)
1990 Bnr. 321 – Støkken II (Skylddeling, skjøtes til Spydeberg kommune)
2000 Bnr. 342 – Hyllibakken 2
Støkken bnr. 14 ble skilt ut i 1925 fra bnr. 1 som var Grini nordre (Engebret Grini)
Støkken bnr. 48 ble skilt ut i 1925 fra Støkken bnr. 14 1 som var Grini Nordre (Engebret Grini) Fra denne eiendommen ble nok et bolignummer skilt ut i 1929. Bnr 50. Gunneng (Stasjonsgata 8).
Bbr 49. Vøyen (Stasjonsgata 10), ble skilt ut fra Støkken bolignummer 14 i 1925.
Støkken har nå vært bolighus i mange titalls år. Etter å ha gjennomgått totalrenovering ble eier og bygning i 2019 tildelt tidligere Spydeberg kommunes byggeskikkpris.
Kilder Indre Smaalenene Avis Spydeberg bygdebok
Legg igjen en kommentar