Forfattet av Jostein Rygge for Spydeberghistorien
I disse dager åpner endelig biblioteket dørene på ny etter ombygging av både Fjellheim og det gamle kommunehuset(nå NAV).
Vi merker spesielt hvor viktig denne institusjonen er når den ikke er der i samme grad.
Det vil derfor være betimelig å ta en titt på historien til denne flotte tjenesten her i bygda.
For å begynne historien ble den første masseproduserte europeiske boka, en bibel kallt Biblia Latina Vulgata. Dette var så tidlig som 1455.
Men for å nærme oss både i tid og geografi, tar vi et hopp til 1780 og da Kanselliråd Carl Deichman testamenterte bort sin boksamling på 6000 bind, mange manuskripter, en naturalsamling og midler til innkjøp av flere bøker til «et publik brug i Christiania». Det fantes ikke noe slikt bibliotek i Christiania på den tiden, men i 1785 åpnet Deichmanske bibliotek for utlån. Selv om Deichman ønsket at dette skulle henvende seg til allmennheten, ble det kun tilbudt utlån til «vederheftige»(pålitelige og i stand til å betale for seg).
Senere donerte også J. N. Wilse bøker hit.
Rundt om i landet ble det organisert boksamlinger for «overklassen» ganske tidlig. Som nevnt hadde J. N. Wilse en slik samling. Den skulle være på over 2000 bind.
Fra 1839 ga Kirkedepartementet ved Opplysningsvesenets Fond anledning til å få økonomisk støtte til boksamlinger.
1. januar 1847 tok personellkapellan Jarman initiativet til, og stiftet Spydeberg Læseselskab. Stiftelsesmøtet tok han enkelt og greit under en gudstjeneste. Da var jo almuen samlet. Med seg i styret fikk han også klokker Larsen og skoleholder Lars Kristensen.
4. juli samme år hadde de generalforsamling på Store Løken og der tok sogneprest Dircks over som leder. Det var 122 medlemmer som vedtok vedtekter på 12 paragrafer. Blant annet står det i formålsparagrafen:
Alle innen prestegjeldet kunne bli medlem og kontingenten var 1 ort.
De hadde en relativ liten boksamling på 98 bøker i 1848. Av hefter og bøker kan det nevnes:
- Skillingsmagasinet
- P.C. Asbjørnsens Naturhistorie for ungdom
- Anvisning av Jordbrugets Forbedring
- Fayes Norges Historie
- Bangs Alminnelige Syltebog
- Getjers Skildring av Karl Johans Levnet
- W.A. Wexels Christelige Trøstebreve
- O. Malings Store og gode Handlinger
- Defoes Robinson Crusoe
- Fabers Råd for menige Jordbrugere
Medlemstallet sank desverre fort og i 1850 var de under 70 stk.
Boksamlingen ble trolig oppbevart i kirken eller på prestegården.
Historien sier ikke mye mer om denne foreningen og det er uvisst hvor lenge de drev på.
Nå kommer det som skal bli til Spydeberg bibliotek inn i bilde.
Den 17. april 2022 er Spydeberg læse- og samtaleforening hele 148 år. Den ble altså stiftet i 1874, av Marthin Kiserud, Theodor Fossum, August Skulberg, Anthon Skulberg, Th. Funderud, Marthin Mathisen og Anders A. Rud. 19 personer tegnet seg som medlemmer på stiftelsesmøtet som ble holdt i skoleværelse på Spydeberg Skole.
I styret ble Th. Funderud, August Skulberg og Anthon Skulberg valgt.
På det neste møtet i mai kom det 23 medlemmer. Alle fikk utdelt nyinnkjøpte bøker.
Den 17. juni ble vedtektene nedskrevet og de var på 16 paragrafer.
Så tidlig som 1876 ble det også opprettet en underavdeling på Hov skole. På Stegen skole var det en leseforening fra før, men den ble lagt ned i 1890.
I 1880 var medlemskontingenten på 1 krone, så allerede i 1882 så de seg råd til å ansette en bibliotekar med årslønn på kr. 10,- .
I 1887 kom det en mulktordning ved for sen tilbakelevering av bøkene. Den var på 2 øre per dag.
Både boksamling og møtelokale var på Spydeberg skole i hele 16 år, men i 1890 ble det bestemt at alt skulle flyttes til Skjønhaug. De hadde fast utlånstid hver søndag ettermiddag.
Olaf Grini var nå bibliotekar. Nå begynte boksamlingen å vokse, så i 1896 ble den assurert(forsikret) i Liers Brandassuranseforening for kr 1500,-
Fra 1898 og noen år fremover fikk de årlig tilskudd fra Spydeberg Sparebank på kr. 50,- så for det første tilskuddet gikk de til innkjøp av 30 nye bind til en total sum av 80 kroner.
Thorstein Funderud ble ansatt som bibliotekar i 1899 og i 1900 etterfulgte Harald Skulberg ham.
I desember 1901 hadde de igjen generalforsamling og et banebrytende forslag om å bli et kommunalt bibliotek ble vedtatt.
Nå flyttet de boksamlingen inn på Fjellheim og fra nyttår 1902 åpnet de, med fru Karen Grini som bibliotekar.
De foretok en ny verdivurdering av samlingen og anslo den til 1500 – 2000 kr.
I en avisartikkel i Øvre Smaalenene står det at bibliotekværelse på Fjellheim var meget upraktisk og høyst ukoselig.
Eier: Per Kristian Skulberg
Etter Grini tok frøken Karoline Skulberg over som bibliotekar og da postkontoret flyttet til stasjonen i 1934, vurderte kommunestyret å kjøpe lokalet dems. Forslaget fikk ikke flertall, så det ble ikke noe av. Dette lokalet ble senere til Svarstads butikk.
Året rundet 1936 og John O. Hoel ble den nye bibliotekaren. Men det ble bare 3 år til Martha Svarstad tok over.
Eier: Kari Svarstad
I 1946 brant Fjellheim ned til grunnen og nesten hele boksamlingen gikk desverre tapt. Det var noe til utlån og litt flere bøker i depotsamlingen på Stegen skole.
Du kan lese mer om brannen på Brann på Fjellheim.
Men bibliotek måtte bygda fortsette å ha. Så når «tyskerbrakka» kjent som brakka ble bygd, flyttet biblioteket dit.
Det var veldig vanskelig å få tak i nye bøker disse årene. Alt var utsolgt etter okkupasjonsårene og sterk rasjonering på nye utgivelser. Svarstad var bibliotekar i 10 år, dvs. 1939 – 1949.
Lovise Karlsen begynte i 1947 og fikk en stund til å bli godt kjent med systemet før hun tok helt over. I 1955/1956 flyttet de til Fagertun og ble til 1965.
Nye Fjellheim sto klart i 1964, og året etter flytter biblioteket inn i underetasjen. Og nå ble navnet endret til Spydeberg bibliotek.
I 1979 tok Eirik Juel over som biblioteksjef.
Deretter
- Brit Haugbro: 1998- 2013
- Leikny W. Egeland: 2013-2014
- Ibi Engsbye: 2014-2017
- Sven Lilleheier: des 2017 – januar 2020
- Nåværende leder for innbyggertorg og bibliotek er Astrid Paulsrud
I 1984 var et nytt kommunehus ferdig, så da fikk Spydeberg bibliotek sin naturlige plass i toppetasjen.
Her ble de til 2020.
Nå begynte arbeidet med å få et bibliotek på bakkeplan for fullt med ombygging av Fjellheim samt lokalene til biblioteket i det gamle kommunehuset.
I nyoppussede og moderne fasiliteter er det offisiell åpning 21.mars 2022 kl. 17. 18.30 vil du også kunne høre historien til biblioteket fortalt av forhenværende biblioteksjef Eirik Juel.
Kilder: Underholdning, opplysning og moral : litterære interesser ved bibliotekene i Christiania i 1790-årene - Karoline Wessel Johnsen Indre Smaalenene Avis Spydebergminner Stamtavle over familien Jarmann Sarpsborg Arbeiderblad Spydeberg bygdebok Sven Lilleheier Eirik Juel
Legg igjen en kommentar