Forfattet av Arve Tomt Gundersen for Spydeberghistorien.
Navnet Lageraaen kommer trolig av det gamle navnet på elven i Elverum, Lagerá.
Lageraaen
Arne Lageraaen ble født på Løiten den 6. november i 1900. Foreldrene var Johan Lageraaen og Gunhild Mikkelsen. Johan arbeidet som agronom. Arne fullførte grunnskolen, og gikk deretter på «fortsettelsesskolen» (Videregående i dag). Arne gjennomførte også et forretningskurs hos Norsk korrespondanseskole.
Ved siden av skole måtte Arne samtidig jobbe på gården til en slektning for å ha råd til egen konfirmasjonsdress. Det var vanskelige tider. Etter skolegang fikk Arne jobb hos Løiten Brenneri. Der kjørte han drank (potetavfall). Dranken ble benyttet til ku-fór. Han begynte trolig der fordi en onkel av Arne var medeier i brenneriet.
Etter en kort periode på brenneriet begynte Arne å jobbe for «Multekongen» H. A. Wold på Løiten den 17. oktober 1917. Det var en blanding av bærpresseri og handelsbutikk. Folk kom dit med multene sine, og fikk presset dem til saft. Arne fikk sansen for å jobbe som funksjonær (ekspeditør), og stå i butikk . Arne var hos Wold frem til 1923.
Etter militærtjensten som den gangen varte i hele 96 dager, begynte Arne å jobbe i en butikk på Elverum. Det var hos E. H. Henrichsen på Løiten. Der jobbet Arne et års tid. Det var liten tvil om at Arne hadde funnet sitt kall, og allerede den 1. januar i 1925 hadde Arne flyttet, og åpnet en egen butikk på Jømna i Elverum. Forretningen drev han frem til rundt 1931. Om han flyttet til Jømna for kjærligheten eller om han fant kjærligheten der vet jeg ikke, men det jeg vet er at han giftet seg med kokka Olaug Bråthen fra Jømna da han bodde der.
Noen år senere ble kanskje Arne Lageraaen rastløs. Han reiste rundt for å finne et nytt sted å drive butikk. I 1931 landet han i Spydeberg, og allerede den 14. mars i 1932 var det åpning av en ny landhandel i Myrakrysset. Lageraaen flyttet inn i den samme bygningen som fra tidligere hadde navnet Torstad. Det var slik i de eldre tider at bygninger gjerne fikk navn. Dette var før post og gateadresser ble vanlig. Bygningen var oppført av Thorvald Egeland i 1925. Den samme Egeland som også drev den første bensinstasjonen i Myrakrysset fra 1922. Bensinstasjonen som senere bare skulle få navnet “Hestengen”, det samme som myrabygningen. Det skulle ikke ta lang tid før navnet Torstad ble erstattet med “Lageraaen”. Et navn som fortsatt blir brukt om bygningen.
Men før Lageraaen var det allerede landhandel i Torstadbygningen. Først ute var en Tøien. Han startet den første kolonialen i bygningen. Henry Kiserud overtok i 1929. Kiserud flyttet sin forretning til Mysen. I 1932 overtok Arne og Olaug Lageraaen lokalene og fortsatte med sin nye butikk. Butikken hadde et godt utvalg med kioskvarer, gaver, kjøkkenartikler og manufaktur. Tvers over gata, ved siden av den gamle Myhrabygningen sto det en avlang lav bygning. Der var det vist utedo, og lager for Lageraaen. På den samme plassen ble senere Juuls kro oppført.
En landhandel hadde gjerne de mest generelle produktene og varer som folk flest trengte. Litt ´altpåetsted´. En ting Arne Laeraaen var nøye på, var å alltid kunne skaffe produktene folk ønsket seg. Det tok derfor ikke lang tid før de fleste i bygda viste at Lageraaen skaffet ´alt´ . Lageraaen opparbeidet et godt nettverk og kunne bestille det aller meste. Og leverte, det gjorde han.
Når du kom inn i butikken var det Arne, Olaug eller Bråthen du møtte. Bråthen gikk med blyanten bak høyre øre og i taket var det fullt av bøtter og gummistøvler og mye rart som hang på kroker bort igjennom under taket. Det ble også sagt at det var en spesiell duft i lokalene. Det var duften av tørrfisk som ble solgt i løsvekt. For en tikroning kunne du få en god mengde med løsgodteri som også var i løsvekt.
I 1954 byttet butikken ut piggtråd, hestesko, søm, metervare og isenkram mot en halvveis selvbetjent butikk. Mer tilnærmet slik vi er vant til i dag. Men var ikke hverdagslig den gangen. Man gikk gjerne til disken og fortalte hva man skulle ha. Det kan nok være at mange synes dette var rart. Men så ble Lageraaen også raskt et samlingssted.
En tur inn til Braaten hører med. Her er det enda hyggelig gammeldags butikk med disk. Ordentlig landhandel. Det er virkelig en fest å gå på jakt i hyllene for å finne den spesielle ting en har sett i vinduet. Her nede er apoteket med alltid smilende og søte damer, og for tiden en spøkefull og uhyre bereist apoteker. Mens vi venter på medisinene, stikker vi inn til Lageraaens supermarked og får en prat med folk fra lenger ute i bygda, særlig om lørdagene. ( Senterpartiets BUDSTIKKE nr. 1, kommunevalget 1975)
Kari Jørgenrud overtok eiendommen til Steffen Haugeland i 1936, som var på baksiden av Torstadbygningen. En plass som gikk under navnet “sirkusplassen” fordi det hadde vært sirkus flere ganger der like etter krigen. Kari oppførte senere et to-etasjes forretningsbygg. Bygningen sto ferdig i 1962 og flere forretninger flyttet inn. Lageraaen utvidet egen forretning ved å leie en del av første etasje i Karibygningen, som den het på folkemunne. Det rette navnet er egentlig Mjaaland. Lageraaen hadde kolonialvarer i lokalet, og de var i Karigården frem til 1995. Sammen med Lageraaen var det apoteket, Blåbussene, Skogeierforeningen og mange andre som leide plass i bygningen. Kari Jørgenrud bodde selv i vestre del av bygget. Hun fortsatte å kjøre drosje helt ut på 70-tallet.
Med årene overtok sønnen til Arne og Olaug, Eivind med sin familie. Og i 1963 kjøpte familien hele Torstad. I dag er det ikke lenger noen forretning i bygningen men det er fortsatt familien Lageraaen som eier og bor i Torstad i dag. Bygningen ble renovert på 2000-tallet.
Fritt skrevet etter et innlegg i «Langåpent – Avis for Spydeberg Handelstand». Litt innspill fra Spydeberg bygdebok, info fra kjøpmannskalenderen, forskjellige aviser og litt generell informasjon fra borgere i Spydeberg.
Etterord
Arne Lageraaen var en aktiv mann i nærmiljøet og da Hjørnestadgården brant var han å se blant brannslukkerne. Da Spydeberg opprettet en kjøpmannsforening den 22. januar 1935 var Arne en av grunneleggerne. Arne Nygaard var formann, og O. Skaarnes var viseformann og kasserer.
Arne I. Lageraaen kunne bli obsevert i sin Chevroletregistrerte B6580.
Ringte du til telefonsentralen for å snakke med Lageraaen´s butikk ble du satt over med nummeret 145a.
Butikken i Torstad fikk etterhvert tittelen «supermarked» og kom du dit på en lørdag formiddag kunne du være trygg på at du fikk med deg siste nytt av sladder. Spesielt fra bøndene litt utover bygda som gjerne var samlet der.
I de litt eldre dager sto hestene parkert på pen rekke utenfor butikken.
Hvis du skulle ha lørdagsgodis, så måtte du dytte på boksene for å vise hva du ville ha.
Lageraaen var kjent for store juleutstillinger i utstillingsvinduene. Spesielt en mekanisk mus på en diger ost. Masse nisser og gaver i vinduet.
De to butikkene gikk under navnene lille(Kari) og store(Torstad) Lageraaen.
På utsiden mot riksveien var det noen flotte bjørketrær. Der var det satt opp en krakk. Krakken var ofte opptatt og mye sladder ble delt akkurat der. Bussen stoppet utenfor Lageraaen.
Legg igjen en kommentar