Forfattet av Jostein Rygge for Spydeberghistorien
Dette er fortellingen om Dr. Fritz Dietert. Og det handler om kamphandlingene ved Fossum bru 12. og 13. april 1940.
Fritz ble født 23. april 1910 i en liten by i Tyskland som het Kreuz. Ja, jeg skrev het i fortid. Byen ble nesten fullstendig slettet med jorden under frigjøringen av den røde armé i 1945. I dag heter byen Krzyz Wielkopolski og er i Polen. Den er vokst i etterkrigsårene og er omtrent på størrelse med det den var i 1940.
Han vokste opp i en familie med søsteren Helga, mor Elsa Hedwig og far Friedrich Wilhelm.
Faren jobbet som overpostsekretær, så det lå ikke i kortene at Fritz skulle studere odontologi.
Han begynte sin skoletid på folkeskolen der han gikk 4 år. Deretter gikk han 6 år på realskolen, alt i Kreuz. Etter dette var tankene å utdanne seg innen odontologi, men da trengte han først artium. Dermed flyttet Fritz på hybel i byen Netzekreis og studerte 3 år. Når han nå hadde artium, dro han til Königsberg for å begynne sine studier i tannmedisin. I 1932 avla han statseksamen i Leipzig og var nå fullverdig tannlege.
Men han ønsket å fortsette studiene for å bli doktor. Så i 1934 disputerte Dietert sin doktoravhandling på Friedrich-Willhelms-Universität zu Berlin (nå Humboldt). Temaet var fokalinfeksjon og episkleritt.
Det er noe uklart når han startet egen praksis som tannlege, men både i 1938 og 1940 står han oppført med egen praksis i adressebøker.
Dermed er den hyggelige delen av historien over.
Dietert ble så innkalt til Wehrmacht(det tyske forsvar) og Kompani 1 i Pionier Bataillon 234. Denne bataljonen ble oppsatt 1. desember 1939 i Berlin-Spandau. Styrken ble igjen utkommandert til operasjon Weserübung. Weserübung var kodenavnet på det tyske angrepet på Norge.
Han kan umulig ha fått mye opplæring, spesielt siden han satt foten sin på norsk jord allerede 5 måneder senere. Han hadde også graden «gefreiter» som tilsvarer en menig eller høyst korporal.
Pionier-Bataillon 234 kom til Oslo via lufttransport den 9.april 1940 og landet på Fornebu. Noen mener de er noen av soldatene som marsjerer på det kjente bilde fra Karl Johans gate utenfor universitetet i Oslo. Og det kan godt være, men det finnes ingen dokumentasjon.
Nå hopper vi frem til Fossum bru. Dokumentene forteller med sikkerhet at Dietert falt her, men det er ikke sikkert eksakt hvor. Jeg kan derimot sansynliggjøre at det var på bussen.
Les mer om bussen og dens vei til Fossum her: Historien om en buss
«Dødskortet» hans sier at han ble drept ved skudd i hodet (Kopfschuss) 12.04.1940 ved Fossum bru (Glomma bru som tyskerne skrev).
Drept! (Umgebracht!) står i tykk rød skrift og er understreket med to streker. Det tyder på at det ikke var i ordinær kamp, men ureglementert krigføring uten ære (unerhenhaft). I tyskernes øyne.
Likene fra bussen ble båret ut å lagt på rekke langs veien, av norske soldater som ble tatt til fange etter kampene. Først blir de gravlagt på Askim kirkegård, men det ble sett på som et uverdig siste hvilested. Så bare noen dager senere, 16. april ble de flyttet til Sjømannskolen i Oslo og gravlagt sammen med 260 andre, mange fra Blücher. 20. mai samme år ble Ekeberg æreskirkegård anlagt og gravene ble innlemmet i den. Men denne gravlunden ble nedlagt i 1952/1953 og alle gravene ble flyttet til Alfaset krigskirkegård, omtrent 3000.
Kilder De tyske Soldatene på Alfaset - Kristian Ilner Den tyske ambasade Wikipedia Google earth
Legg igjen en kommentar